Особливості впливу соціально-економічних чинників на професійне самовизначення молоді - Кавецький, Віктор Євгенович; Білан, Юрій Валентинович (My University, 2015)
Проаналізовано динаміку змін соціально-професійних орієнтирів випускників загальноосвітніх шкіл. Зазначено, що сучасні соціально-економічні реалії України суттєво впливають на життєві позиції молоді, породжуючи тривогу і невпевненість у завтрашньому дні. Для вирішення проблеми запропоновано звернути увагу на посилення професійної орієнтації та допрофільної підготовки. Визначено внутрішні та зовнішні чинники впливу на вибір професії оптантами. Здійснено аналіз мотивів вибору професії та охарактеризовано їх вплив.
Keywords: професійне самовизначення; соціально-професійні орієнтири; professional self-determination; socio-professional guidelines; мотиваційна основа вибору професії; чинники впливу на вибір фаху