Фрасинюк, Михайло СергійовичМруг, Галина ПетрівнаБондаренко, Світлана ПетрівнаХиля, Володимир Петрович2018-04-192018-04-192017Особливості амінометилювання 7,4'-дигідрокси-ізофлавоноїдів / М. С. Фрасинюк, Г. П. Мруг, С. П. Бондаренко, В. П. Хиля // Укр. хім. журн. – 2017. – Т. 83, № 2. – С. 115–120.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27067Досліджено послідовність протікання реакції амінометилювання 7,4'-дигідроксиізофлавоноїдів за участю бісдиметиламінометану на прикладі дайдзеїну та ізомерного 7-гідрокси-3-(4'-гідроксифеніл)кумарину. Показано можливість синтезу моно-, біс- та трис- амінометильних похідних 7,4'-дигідроксиізофлавоноїдів шляхом варіювання кількості аміналю в пропанолі-2. Придатними умовами одержання тетракіс-амінометильних похідних є застосування 1,4-діоксану як розчинника. The aminomethylation ordering of 7,4'-dihydroxyisoflavonoids was investigated in model reaction of daidzein and isomeric 7-hydroxy-3-(4-hydroxyphenyl)coumarin with bisdimethylaminomethane. The possibility of synthesis mono-, bis-, and tris- aminomethyl derivatives was possible due to variation of aminal quantities in propanol-2. 6,8,3',5'-Tetrakis(dimethylaminomethyl) derivatives have been synthesized in case of applying of 1,4-dioxane as solvent.амінометилюванняреакція МанніхадайдзеїнізофлавонкумаринaminomethylationMannich reactiondaidzeinisoflavonecoumarinкафедра харчової хіміїОсобливості амінометилювання 7,4'-дигідроксиізофлавоноїдівArticle