Вирішення екологічних проблем заводу дитячого харчування шляхом конструктивного оформлення станції очищення стоків - Семенова, Олена Іванівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна (My University, 2021)
На заводах із виробництва дитячого харчування утворюються стічні води з такими показниками: хімічне споживання кисню (ХСК) до 1700 мг О2/дм3, біохімічне споживання кисню (БСК) до 1275 мг О2/дм3, вміст загального азоту до 80 мг/дм3. Діапазон змін рН середовища — близько 5, температура – до 35 °С. Вміст лактози в стоках коливається в межах 0,04 – 0,25 %; жиру: 0,01 – 0,15 %. Запропоновано створення компактної вертикальної установки для очищення стічних вод, що поєднує аеротенк і вторинний відстійник. Це значно зменшує необхідну площу для розташування споруд очищення на території підприємства, але в той же час забезпечує виконання вимог до процесу біологічного очищення.
Keywords: дитяче харчування; стічні води; біологічне очищення; активний мул; baby food; activated sludge; biological treatment; sewage; кафедра екології та екоменеджменту