Соціальна звітність як засіб дотримання стандартів корпоративної соціальної відповідальності - Буковинська, Марія Петрівна; Куксов, Олександр Олександрович (My University, 2015)
У статті розглянуто проблеми, пов ’язані з міжнародною практикою становлення соціальної звітності в оцінці корпоративної соціальної відповідальності, методологічні основи та принципи технології складання, визначено основні об’єкти. Розкрито поняття корпоративної соціальної відповідальності та соціальної звітності організацій, проаналізовано її вплив на розвиток корпорацій і суспільство в цілому. Описано розроблення та впровадження міжнародних стандартів соціальної звітності і принципів її формування (стандарти AA 1000, GRI, SA 8000, ISO 14000 та ISO 26000), вказано відмінності й особливості кожного окремого стандарту, а також принципи соціальної звітності. Висвітлено стан справ в Україні в розвитку соціальної звітності, відзначено вітчизняні та міжнародні компанії, які першимизапровадили процес складання та публікування соціальної звітності згідно з міжнародними стандартами. Враховуючи отримані результати дослідження, запропоновано науково-практичні рекомендації щодо складання соціальної звітності.
Keywords: соціальна звітність; social reporting; історія соціальної звітності; принципи соціальної звітності; history of social reporting; principles of social reporting; міжнародні стандарти соціальної звітності; international standards of social reporting