Конспекти лекцій «Україна в складі Російської й Австро-Угорської імперій» і «Національно-визвольні рухи (кінець XVIII − початок XX ст.)» - Рудик, Петро Андрійович; Шморгун, П. М (My University, 1995)
В конспектах лекцій з історії України кінця ХVІІІ – початку ХХ століть розкриваються політичне становище українських земель, соціально-економічний розвиток України, суспільно-політичні рухи в Україні в першій половині ХІХ століття. Водночас значне місце відводиться питанням розвитку капіталізму в Україні після скасування кріпосного права в Росії, суспільно-політичних рухів в українських землях у другій половині ХІХ століття. Концентрується також увага на висвітленні соціально-економічних та суспільно-політичних процесів в Україні, соціальній і національній політиці українських політичних партій в умовах революційної кризи і війни на початку ХХ століття. In the lecture notes on the history of Ukraine at the end of XVIII - early XX centuries reveals the political situation of Ukrainian lands, socio-economic development of Ukraine, social and political movements in Ukraine in the first half of the nineteenth century. However, an important place is given to development of capitalism in Ukraine after the abolition of serfdom in Russia, social and political movements in the Ukrainian lands in the second half of the nineteenth century. Also focuses attention on covering socio-economic and socio-political processes in Ukraine, social and national politics Ukrainian political parties in terms of revolutionary crisis and war in the early twentieth century.
Keywords: історія України; національно-визвольний рух; history of Ukraine; national liberation movements; кафедра економіки і права