Розробка методики визначення летких органічних сполук в культуральних рідинах ендофітних бактерій - Шопінський, Вячеслав Віталійович; Буценко, Людмила Миколаївна (My University, 2025)
Для хроматографічного аналізу використовують вільний від клітин супернатант. Хроматографічний аналіз здійснюють за використання системи Agilent Technologies 6890N з мас-спектрометричним детектором MSD Agilent Technologies 5975. Використовують капілярну колонку, розміром 30 × 0,25 мм, покриту шаром, що містить 6 % ціанопропіл/феніл і 94 % полідиметилсилоксан, товщиною 1,4 мкм. Сполуки ідентифікують за мас-спектрами з використанням бібліотеки NIST при коефіцієнті подібності не менше 80%. Розроблена методика характеризується високою селективністю та чутливістю, дозволяє одночасно аналізувати широкий спектр летких органічних сполук та забезпечує відтворюваність результатів. Методика є важливою для скринінгу перспективних штамів ендофітних бактерій з рістстимулювальними властивостями.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; ендофітні бактерії; хімічний аналіз; endophytic bacteria; chemical analysis