Стан проблеми тютюнопаління серед студентів перших курсів ЗВО - Хоміцька (Ляшенко), Валентина Миколаївна; Підвальна, Олена Василівна; Булейченко, Олена Володимирівна (My University, 2022)
Куріння у всіх його проявах (сигарети, сигари, біді, трубочний тютюн, кальян, нюхальний тютюн, снюс, бетель, квід),а також вплив продуктів його згоряння на тих, хто не палить (пасивне або вимушене паління), значно підвищують захворюваність і передчасну смертність, що спричиняються більш як 20 різними хворобами.Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю. Паління цигарок негайно впливає на організм людини та створює довгострокові ефекти. Негайний вплив є наслідком збільшення рівня адреналіну в крові та полягає у збільшенні частоти серцевих скорочень на 30%, артеріального тиску – на 5-10 мм рт. ст., уповільнення периферичного кровообігу, яке спричиняє зниження температури верхніх і нижніх кінцівок. Smoking in all its manifestations (cigarettes, cigars, calamities, pipe tobacco, hookah, snuff, snus, betel, quid), as well as the impact of its combustion products on non-smokers (passive or forced smoking), significantly increase the incidence and premature deaths caused by more than 20 different diseases. Physical and psychological dependence on nicotine develops much faster than on alcohol. Cigarette smoking immediately affects the human body and creates long-term effects. Immediate exposure is a consequence of increased levels of adrenaline in the blood and is to increase heart rate by 30%, blood pressure - by 5-10 mm Hg. Art., slowing of peripheral blood circulation, which causes a decrease in temperature of the upper and lower extremities.
Keywords: тютюнопаління; студенти; smoking; students; кафедра фізичного виховання