Пріоритетне значення біофлавоноїдів у раціонах харчування при кризових ситуаціях - Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2025)
Забезпечення населення України харчуванням, адекватним до потреб організму в екстремальних умовах, викликаних внаслідок широкомасштабної агресії росії, є актуальним завданням національної системи охорони здоров’я нині і не втратить своєї значущості на наступні роки і для наступних поколінь, оскільки важкі наслідки війни можуть виявлятись ще тривалий час. Таке харчування повинно містити насамперед підвищені концентрації біофлавоноїдів, оскільки саме завдяки їх різнобічним впливам на організм людини, харчові продукти набувають різного функціонального спрямування – антиоксидантного, антиканцерогенного, антимікробного, імуномоделюючого, загальнозміцнюючого тощо. Providing the population of Ukraine with nutrition adequate to the needs of the body in extreme conditions caused by large-scale Russian aggression is an urgent task of the national health care system today and will not lose its significance in the coming years and for future generations, since the severe consequences of the war may manifest themselves for a long time. Such nutrition should primarily contain increased concentrations of bioflavonoids, since it is precisely due to their versatile effects on the human body that food products acquire various functional directions - antioxidant, anticarcinogenic, antimicrobial, immunomodulatory, general strengthening, etc.
Найбільш швидким економічно вигідним і технологічно доцільним шляхом отримання таких продуктів є збагачення традиційних харчових середовищ рослинними поліфункціональними композиціями, джерелами яких є сільськогосподарські культури, лікарська та пряно-ароматична сировина, вторинні ресурси, а основним критерієм вибору – підвищений вміст біофлавоноїдів.
Keywords: оздоровчі продукти; health products; екстремальні умови; extreme conditions; антиоксиданти; antioxidants; біофлавоноїди; bioflavonoids; кафедра технології оздоровчих продуктів