Дослідження технологічних властивостей пшениці та спельти як сировини для виробництва борошна і крупи - Жигунов, Дмитро Олександрович; Мардар, Марина Ромиківна; Соц, Сергій Михайлович; Барковська, Ю. С.; Жигунова, Г. Д. (My University, 2018)
У статті досліджено твердозернистість різних типів і сортів зерна пшениці, у тому числі спельти, двома різними методами та показано, що твердозерність зерна — важливий показник, який обумовлює цільове використання зерна. Досліджували тверду пшеницю сорту Лайнер, м ’яку червону твердозерну ваксі-пшеницю сорту Софійка, звичайну м ’яку червону твердо- зерну пшеницю сорту Куяльник, м ’яку чорну твердозерну пшеницю сорту Чорноброва, м ’яку білу м ’якозерну пшеницю сорту Білява, м ’яку червону м ’якозерну пшеницю сорту Оксана; червону спельту німецького походження, білу спельту сорту Зоря України.
Keywords: пшениця; твердозерність; hardness; спельта; spelled; wheat; борошномельні властивості; flour milling properties; альвеограма