Законопроекти «Про внесення змін до Конституції України», внесені Президентом України - Рудик, Петро Андрійович (My University, 2004)
У статті обґрунтовується потреба проведення політичної реформи в Україні, аналізуються законопроекти «Про внесення змін до Конституції України», запропоновані Президентом України Л.Д. Кучмою вперше в березні, а оновлений (вдруге) − в червні 2003 року та їхні відмінності. Шляхом порівняння положень законопроектів подаються міркування щодо проведення політичної реформи в два етапи, впровадження пропорційної виборчої системи, зміни структури парламенту України (однопалатного на двопалатний), строків проведення президентських виборів та виборів до парламенту і органів місцевого самоврядування, підвищення відповідальності народних депутатів, надання Президенту України додаткових повноважень щодо дострокового припинення повноважень парламенту, зміни формування Кабінету Міністрів України та розширення в цьому повноважень парламенту, проведення виборів суддів всенародно, а не парламентом тощо.
Keywords: Конституція України; політична реформа; пропорційна виборча система; зміна структури парламенту; строки проведення виборів; зміна формування Кабінету Міністрів; Конституция Украины; политическая реформа; пропорциональная избирательная система; изменение структуры парламента; сроки проведения выборов; изменение формирования Кабинета Министров; Constitution of Ukraine; political reform; proportional electoral system change in the structure of the parliament; timing of elections; changes in the formation of Cabinet of Ministers; кафедра економіки і права