Оцінка впливу на довкілля: війна триває, проблеми загострюються - Маджд, Світлана Михайлівна (My University, 2024)
Щодня кількість жертв від російського вторгнення на територію України невпинно зростає. Найжахливішими наслідками вторгнення російських окупаційних військ для нашої країни є втрати серед мирних жителів і військовослужбовців. Проте, і завдана шкода довкіллю, така як: руйнування природних екосистем, знищення рослинного і тваринного світу, забруднення атмосфери, гідросфери та літосфери, руйнування природно-заповідного фонду теж має жахливі наслідки для нашої держави. В Україні з кожним днем війни погіршується екологічна ситуація та завдається непоправна шкода навколишньому природному середовищу, що є одним із бар’єрів на шляху до євроінтеграції України. Оскільки, підписавши угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Україна взяла на себе низку зобов’язань із запровадження на своїй території відпрацьованих європейцями практичних механізмів охорони навколишнього природного середовища, які знайшли своє відображення у прийнятому 23 травня 2017 року Законі України «Про оцінку впливу на довкілля». Цей закон став першим здобутком України на шляху імплементації горизонтальної Директиви ЄС 2011/92/ЄС Про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище, так як забезпечував правове поле та врегульовував механізми здійснення впровадження в Україні європейської моделі процедури оцінки впливу на довкілля.

Every day, the number of victims of the Russian invasion of Ukraine is steadily increasing. The most terrible consequences of the invasion of the Russian occupation forces for our country are the losses among civilians and military personnel. However, the damage caused to the environment, such as the destruction of natural ecosystems, the destruction of flora and fauna, pollution of the atmosphere, hydrosphere and lithosphere, and the destruction of the nature reserve fund, also has terrible consequences for our country. With every day of the war, the environmental situation in Ukraine is deteriorating and irreparable damage is being done to the environment, which is one of the barriers to Ukraine's European integration. By signing the Association Agreement with the European Union, Ukraine undertook a number of obligations to introduce practical mechanisms for environmental protection in its territory, which were reflected in the Law of Ukraine ‘On Environmental Impact Assessment’ adopted on 23 May 2017. This law became Ukraine's first achievement in implementing the horizontal EU Directive 2011/92/EU on the assessment of the effects of certain public and private projects on the environment, as it provided the legal framework and regulated the mechanisms for implementing the European model of the environmental impact assessment procedure in Ukraine.
Keywords: оцінка впливу на довкілля; екологія війни; екологічна безпека; environmental impact assessment; екологія війни; environmental safety; кафедра екології та екоменеджменту