Вплив умов культивування на синтез поверхнево-активних речовин за умов росту Nocardia vaccinii K-8 на гліцерині - Пирог, Тетяна Павлівна; Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна; Яцук, Д. В.; Боровик, О. О. (My University, 2012)
Встановлено, що найвищі показники синтезу поверхнево-активних речовин у процесі культивування Nocardia vaccinii К-8 на гліцерині спостерігаються за умови використання нітрату натрію як джерела азотного живлення і посівного матеріалу, вирощеного до середини експоненційної фази росту на середовищі з 0,5 % (об'ємна частка) гліцерину, 0,5 г/л NaNО3, 0,5 % (об'ємна частка) дріжджового автолізату і 0,001 г/л FeSО4 7H2О. Maximal characteristics of the surf ace-active substances (SAS) synthesis while Nocardia vaccinii K-8 growing on glycerol were detected under such conditions: using of sodium nitrate as nitrogen source and inoculum from exponential phase, grown on the medium with 0,5 % (v/v) glycerol, 0,5 g/l NaNО3, 0,5 % (v/v) of yeast extract, 0,001 g/l FeSО4 7H2О.
Keywords: Nocardia vaccinii K-8; поверхнево-активні речовини; умови культивування; біосинтез; гліцерин; спосіб підготовки інокуляту; surface active substances; conditions of cultivation; biosynthesis; glycerol; preparation of inoculum; кафедра біотехнології і мікробіології