Тогачинська, Ольга ВасилівнаСеменова, Олена ІванівнаКотинський, Андрій Валерійович2019-11-252019-11-252018Тогачинська, О. В. Науково-теоретичні основи отримання якісної й безпечної продукції рослинництва / О. В. Тогачинська, О. І. Семенова, А. В. Котинський // Екологічні науки : науково-практичний журнал. – Київ : ДЕА. – 2018, № 3 (22). – С. 68–72.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30345Науково й методологічно обґрунтовані й класифіковані основні критерії здійснення екологічної оцінки технологій вирощування сільськогосподарських культур за біохімічними, технологічними, фітосанітарними, санітарно-гігієнічними та кліматичними показниками. Установлений внесок кожного з критеріїв щодо впливу їх на технології вирощування сільськогосподарських культур і визначений пріоритетний ряд показників: кліматичні показники - рівень родючості Грунту - сортовий потенціал культури - фітосанітарний стан посівів - акумуляційні й міграційні процеси шкідливих речовин у Грунті й транслокаційні процеси токсикантів із Грунту в рослини - якість і безпечність продукції рослинництва - продуктивність - економічна ефективність. Scientifically methodologically substantiated and classified the main criteria for conducting an environmental assessment of technologies for growing crops by biochemical, technological, phyto-sanitary, sanitary-hygienic and climatic parameters. The weighted contribution of each of the criteria is determined, according to their influence on the technology of growing crops, and a priority series of weights is determined: climatic indexes - soil fertility level - varietal potential of the crop - phytosanitary state of crops - accumulation and migration processes of harmful substances in the soil and translocation processes of toxicants with soil in plants - quality and safety of crop production - productivity - economic efficiency.uk-UKякістьбезпечністьекологічна оцінкапродукція рослинництваsafetyecological assessmentcrop productionкафедра екології та екоменеджментуНауково-теоретичні основи отримання якісної й безпечної продукції рослинництваArticle