Медвідь, Ірина МиколаївнаШидловська, Олена БроніславівнаДоценко, Віктор Федорович2021-10-092021-10-092021Медвідь, І. М. Особливості організації безглютенового харчування для дітей з целіакією / І. М. Медвідь, О. Б. Шидловська, В. Ф. Доценко // Здорове харчування дітей в Україні – запорука майбутнього нації: стан і перспективи : Міжнародна науково-практична конференція, 29 вересня 2021 р. – Київ : НУХТ, 2021. – С. 27–29.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/35953Встановлено, що з метою успішного дотримання безглютенової дієти дітьми з целіакією доцільним є заохочення та підтримка їх способу харчування членами родини та вихователями навчальних закладів, створення сприятливих умов для дієтотерапії вдома та поза його межами, що дасть можливість дітям повноцінно спілкуватися з однолітками. Крім цього, покращенню «якості життя дітей» сприятиме також впровадження безглютенового меню з дитячими стравами в закладах ресторанного господарства, що сприятиме розширенню контингенту їх споживачів.It has been established that in order to successfully follow a gluten-free diet for children with celiac disease, it is advisable to encourage and support their diet by family members and educators, creating favorable conditions for diet therapy at home and abroad, which will allow children to fully communicate with peers. In addition, the introduction of a gluten-free menu with children's dishes in restaurants will also improve the "quality of life of children", which will help expand the contingent of their consumers.otherбезглютенове харчуванняцеліакіяхарчовий раціонаглютенова дієтаgluten-free nutritionceliac diseasedietgluten-free dietкафедра готельно-ресторанної справиОсобливості організації безглютенового харчування для дітей з целіакієюThesis