Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини - Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівна (My University, 2014)
У статті розглянуто нанотехнологічну трифазну систему (оліякаталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та підтверджено необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н1 і Н2 отримано асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Nanotechnological three phase system (butter — catalyst — hydrogen) has been studied in this article. As a result of analytical consideration of scientific and technical sources, the critical points of hydrogenation process have been investigated and the necessity of experimental researches has been proved. The physical and chemical indexes of raw material and products have been defined using standard methods.The results of experimental studies of raw material indexes (tropical butters, mixtures of butters) and the obtained products are presented. With the use of N1 and N2 catalysts assortment fats having the set temperature of melting and set degree of hardness (consistency) have been developed.
Keywords: nanotechnologies; hydrogenation process; catalyst; tropical butters; sunflower-seed oil; products of butter hydrogenation; physical and chemical properties; соняшникова олія; нанотехнології; процес гідрування; каталізатор; тропічні олії; продукти гідрування олій; фізико-хімічні характеристики; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів