Декларація про державний суверенітет України − початок новітнього конституціоналізму в Україні - Рудик, Петро Андрійович (My University, 2007)
Стаття концентрує увагу на новизні «Декларації про державний суверенітет України» як початку новітнього конституціоналізму в Україні. У ній стверджувалися нова назва держави (Україна), її суверенність, повновладдя в ній народу (народовладдя), поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову; гарантування у державі громадянства, прав і свобод людини і громадянина; верховенство держави на всій своїй території, економічна самостійність України, її власна фінансова, банківська системи і незалежна зовнішньоекономічна діяльність; охорона навколишнього довкілля, раціональне використання природних ресурсів; національно-культурне відродження, офіційне визнання української діаспори; гарантування внутрішньої та зовнішньої безпеки України, визнання нею загальнолюдських цінностей та пріоритету загальновизнаних норм міжнародного права. Водночас зазначається, що Декларація допускала окремі застарілі положення: подвійне громадянство (СРСР і України), готовність ухвалити новий союзний договір. В цілому у Декларації вперше були закладені основоположні принципи, державно-правові ознаки нової, суверенної держави як початку новітнього конституціоналізму в Україні. The article focuses on the novelty of the "Declaration of State Sovereignty of Ukraine" as the beginning of modern constitutionalism in Ukraine. It confirmed new name of the state (Ukraine), its sovereignty, the sovereignty of the people in it (democracy), separation of powers into legislative, executive and judicial; guarantee in the country of citizenship, rights and freedoms of man and citizen; State rule in its entire territory, economic independence of Ukraine, its own financial, banking and independent foreign economic activity; protection of the environment, sustainable use of natural resources; national and cultural renaissance, official recognition of the Ukrainian diaspora; ensuring internal and external security of Ukraine, recognition of human values and the priority of generally recognized rules of international law. At the same time stated that the Declaration allowed some outdated provisions: dual citizenship (the USSR and Ukraine), the willingness to adopt a new treaty of alliance. In general, the Declaration was first laid down the basic principles of public-law nature of the new, sovereign state as the beginning of modern constitutionalism in Ukraine.
Keywords: декларація; суверенітет; Україна; declaration; sovereignty; Ukraine; кафедра економіки і права