Комплексна переробка жому цукрового буряка - Бублієнко, Наталія Олександрівна (My University, 2021)
Бурякоцукрова галузь характеризується накопиченням вторинних матеріальних ресурсів, до яких належить жом цукрового буряка. Перспективним і економічно виправданим є його біологічна переробка з отриманням біогазу та цінної надлишкової біомаси (дигестату), яку можливо використовувати на добриво. Нами виявлено, що жом піддається метановій ферментації в термофільному режимі (45±1,5 °С). Доза завантаження – 10 %. Тривалість бродіння – 24 доби. Ефективність біотрансформації сухих речовин 83,7 %. Вихід біогазу – 370 дм3/кг із вмістом метану 65 – 67 %. У дигестаті визначені високі концентрації цінних речовин, перш за все вітамінів групи В (вміст вітаміну В12 – 15 – 17 мкг/г). Також дигестат багатий на азотні, фосфорні, калійні сполуки, що робить його цінним для стимулювання рослин. Оброблення зерна гороху посівного розчином дигестату показало прискорений ріст корінців (на 22 – 28 %), проростків (на 23 – 32 %), енергія проростання підвищилась на 23,2 %. Ці данні свідчать про доцільність застосування розчинів дигестату як стимулятора сільськогосподарських рослин.
Keywords: жом цукрового заводу; метанове бродіння; біогазовий комплекс; біогаз; добриво; pulp of sugar factory; methane fermentation; biogas complex; biogas; fertilizer; кафедра екології та екоменеджменту