Науково-практичні аспекти розроблення харчових продуктів для військовослужбовців - Притульська, Наталія Володимирівна; Карпенко, Петро Олександрович; Кравченко, Михайло Федорович; Гніцевич, Вікторія Альбертівна; Федорова, Діна Володимирівна; Юдіна, Тетяна Іллівна (My University, 2017)
У статті науково обґрунтовано концептуальні засади та напрями аліментарної корекції харчування військовослужбовців, що перебувають в екстремальних умовах, вимоги та критерії створення харчових продуктів для підвищення стійкості організму до оксидантного стресу й еколого-професійного синдрому внаслідок дії комплексу фізичних, психоемоційних і токсичних впливів. Розроблено комплекс харчових продуктів для військовослужбовців з використанням білково-вуглеводних напівфабрикатів на основі комплексної переробки вторинної молочної та дрібної рибної сировини. Запропоновано включити до складу основного польового набору продуктів для військовослужбовців розроблені харчові продукти у сухій концентрованій та драглеподібній формі із заданим нутрієнтним складом, збагачені есенціальними нутрієнтами, антиоксидантами, антигіпоксантами, адаптогенами. The article deals with the scientific substantiation of the conceptual principles and directions of nutrition correction of servicemen in extreme conditions, requirements and criteria for the creation of food products for increasing the organism’s resistance to oxidative stress and ecological-professional syndrome as a result of the complex of physical, psychoemotional and toxic influences. A complex of food products for servicemen with the use of protein-carbohydrate semifinished products on the basis of complex processing of secondary dairy and small fish raw materials was developed. It is proposed to include in the main field set of products for servicemen developed foods in a dry concentrated and drag-shaped form with a specified nutritional composition, enriched with essential nutrients, antioxidants, antihypoxants and adaptogens
Keywords: харчування військовослужбовців; боєздатність; оксидантний стрес; драглеподібні продукти; антиоксиданти; адаптогени; сухі концентровані продукти; nutrition of servicemen; combat ability; oxidant stress; detoxification properties; antioxidants; adaptogens