Bessarab, AlexanderObodovich, AlexanderSydorenko, Vitalii2016-09-202016-09-202016Bessarab, О. Intensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete - pulse energy input method / Oleksandr Bessarab, Оleksandr Obodovich, Vitalii Sydorenko // Ukrainian food journal : internatinal scientific journal. – Кyiv : NUFT, 2016. – Vol. 5. Issue 2. – Р. 368–375.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/24073The aim of this study was the intensification of the aeration of culture media in a fermenter by the method of discrete - pulse input of energy, which is being implemented in a rotor - pulsating apparatus. The process of aeration of culture media in the technology of yeast Saccharomyces cerevisiae growing by discrete - pulse energy input. The mass transfer rate of oxygen was determined by the number of yeast biomass grown for cultivation period. Метою даного дослідження була інтенсифікація процесу аерації культуральних середовищ методом дискретно - імпульсного введення енергії, який реалізується в роторно - пульсаційному апараті. Досліджено процес аерації культуральних середовищ в технології вирощування дріжджів Saccharomyces cerevisiae методом дискретно-імпульсного введення енергії. Швидкість масоперенесення кисню визначалася за кількістю біомаси дріжджів, вирощених за період культивування.enкафедра технології консервуваннямікроорганізмінтенсифікаціямасоперенесенняабсорбціяabsorptionintensificationmass transfermicroorganismsIntensification of mass transfer processes in gas-liquid media by discrete - pulse energy input methodArticle