Мовна самоідентифікація українців - Яременко, Світлана Андріївна (My University, 2004)
У статті здійснено огляд україномовних художньо-публіцистичних нарисів у часописі "Рідний Край" за 1905-7 рр., наведено погляди Миколи Дмитрієва з приводу шляхів розвитку української мови, зокрема використання неологізмів та народної лексики як засобів для творення літературно-наукового варіанта української мови.

In the article the review of Ukrainian-language is carried out artistically publicism essays in a magazine "Native Edge" for 1905-7, the looks of Mykola Dmitrieva are resulted concerning the ways of development of Ukrainian, in particular the use of neologisms and folk vocabulary as facilities for creation literary-scientific variant of Ukrainian.
Keywords: часопис «Рідний Край»; національне самоусвідомлення; лексичні норми; правописні проблеми; magazine "Native land"; national consciousness; lexical rules; spelling problems; кафедра гуманітарних дисциплін