Штам бактерій Nocardia vaccinii К-8 як потенційний продуцент поверхнево-активних речовин - Пирог, Тетяна Павлівна; Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна (My University, 2008)
Показана можливість синтезу метаболітів з поверхнево-активними та емульгувальними властивостями під час культивування штаму Nocardia vaccinii К-8 на дешевих мінеральних середовищах з гідрофільними субстратами (етанол, глюкоза). Встановлено, що синтез поверхнево-активних речовин (ПАР) підвищується за концентрації субстратів 1 %, тривалості культивування 120–168 год і наявності у середовищі іонів заліза та дріжджового автолізату. Одержані дані є вихідними для розробки технології синтезу ПАР штамом Nocardia vaccinii K-8.
Keywords: поверхнево-активні речовини; поверхностно-активные вещества; surfactants; емульгувальні властивості; культивування; біосинтез; эмульгирующие свойства; культивирование; биосинтез; emulsifying properties; cultivation; biosynthesis; Nocardia vaccinii K-8; кафедра біотехнології і мікробіології