Предобробка клітин уреаза-продукуючих бактерій катіонами кальцію для інтенсифікації біоцементації піску - Стабніков, Віктор Петрович (My University, 2013)
Біотехнологія виробництва біоцементу для використання в будівництві та геотехніці розробляється як альтернатива традіційному цементу. Основою біоцементації є активність уреаза-продукуючих бактерій, які в присутності сечовини та іонів кальцію утворюють кристали кальциту, що зв язують частинки ґрунту. В статті показано, що попередня обробка клітин цих бактерій іонами кальцію підвищує швидкість процесу біоцементації піску і зменшує коефіцієнт фільтрації в 2,9 разів. Biotechnology of biocement production for its application in geotechnical and construction engineering is developing as an alternative to conventional cement. Biocementation of sand was due to activity of urease-producing bacteria, producing calcite crystals under presence of calcium ions and urea. Pre-treatment of these bacterial cells by calcium ions increased the rate of sand biocementation and diminished its seepage by 2,9 times.
Keywords: біоцементація; предобробка клітин; уреаза-продукуючі бактерії; biocementation; pre-treatment of cells; urease-producing bacteria; кафедра біотехнології і мікробіології