Наукове обґрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку - Хомічак, Любомир Михайлович (My University, 2003)
В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності вапняно-вуглекислотного очищення дифузійного соку шляхом використання ефектів кавітації, рециркуляції і активації та додаткового хімічного оброблення. Науково обґрунтовано та розроблено високоефективні способи очищення дифузійного соку з використанням одночасної дії на сік ефектів пароконденсаційної кавітації та активованої різними способами суспензії соку ІІ сатурації і обладнання для їх реалізації. Розроблено новий спосіб активації вапняного молока із застосуванням ефектів пароконденсаційної кавітації та спосіб проведення попередньої дефекації з використанням на заключних стадіях процесу хлорного вапна та дифузійного соку як флокулянта. Розроблено способи проведення І та ІІ сатурацій в одно- і двоступеневому режимах з використанням ефектів рециркуляції і маятникової сатурації та їх апаратурне оформлення. Розроблено спосіб очищення клеровки жовтих цукрів з використанням суміші активованого та неактивованого осаду соку ІІ сатурації і моноамонійфосфату. Наведено результати промислових досліджень та впроваджень запропонованих способів, обґрунтовано їх економічну ефективність.
Keywords: вапняне молоко; кавітація; дифузійний сік; вапняно-вуглекислотне очищення; milk of lime; сатурація; клеровка; кафедра технології цукру і підготовки води; raw juice; cavitation