Новий кисломолочний напій оздоровчого призначення - Гойко, Ірина Юріївна; Івасенко, Інна Анатоліївна (My University, 2011)
Обґрунтовано доцільність використання функціональних інгредієнтів – пектину та екстракту шипшини для виробництва кисломолочного напою оздоровчого призначення, визначено оптимальні параметри процесу екстракції плодів шипшини та встановлено оптимальне співвідношення сировина:екстрагент, визначено вміст аскорбінової кислоти та біофлавоноїдів у свіжовиготовленому екстракті шипшини, досліджено вплив кількості пектину та екстракту з шипшини на якісні показники напою. Розроблено рецептуру напою та встановлено рекомендовану дозу споживання отриманого продукту. Визначено вміст аскорбінової кислоти та біофлавоноїдів у готовому напою, а також термін його придатності.

The expediency of usage of functional ingredients: pectin and essence of rose hip for the production of soul milk drink of functional purpose is proved. Optimal parameters of the extraction process of rose hip fetus and establishment of optimal proportion raw material : extragen are defined. The content of ascorbic acid and bioflavonoid in freshly prepared essence of rose hip is defined. The impact of quantity of pectin and rose hip essence on the qualitative characteristics of the beverage is investigated. The recipe of drink was worked out. The recommended dose of the obtained product is set. The content of ascorbic acid and bioflavenoids in the end-product is defined.
Keywords: екстракт шипшини; пектин; аскорбінова кислота; біофлавоноїди; функціональний продукт; essence of rose; pectin; ascorbic acid; bioflavonoids; functional product; кафедра технології оздоровчих продуктів