Дослідження технологічних властивостей харчового люпину і розробка способів використання його у хлібопекарській промисловості - Бондар, Наталія Петрівна (My University, 2006)
Дисертаційна робота присвячена розробці науково обгрунтованої технології хлібобулочних виробів підвищеної харчової, біологічної та споживчої цінності з використанням продуктів переробки харчового люпину (ППЛ). Вивчено хімічний склад і технологічні властивості борошна з цілозмеленого насіння люпину; проведено оцінку доцільності пророщування та екструдування борошна і солоду люпину з точки зору змін у хімічному складі отриманих продуктів, їх біологічної цінності та технологічних характеристик як сировини хлібопекарського виробництва. Досліджено вплив ППЛ на технологічний процес і якість хлібобулочних виробів, на біохімічні, мікробіологічні процеси в тісті, його структурно-механічні властивості. Встановлено, що ППЛ підвищують в’язкість і формоутримувальну здатність, погіршують еластичність тіста і його газоутримувальну здатність. Експериментально підтверджено, що хлібобулочні вироби з ППЛ здатні виводити із організму токсичні речовини. Розроблено і затверджено НД на ППЛ та хлібобулочні вироби з ними.
Keywords: білий харчовий люпин; белый пищевой люпин; white food lupin; солод люпину; харчова цінність; харчова цінність; біологічна цінність хлібобулочних виробів; солод люпина; пищевая ценность; биологическая ценность хлебобулочных изделий; malt of lupin; food value; biological value; bakery products; біологічна цінність хлібобулочних виробів; кафедра готельно-ресторанної справи