Застосування модифікованої упаковки для подовження терміну придатності філе з червоного м’яса курчат-бройлерів - Маринін, Андрій Іванович; Пасічний, Василь Миколайович; Святненко, Роман Сергійович; Миколів, Іван Михайлович; Майстренко, Олексій Андрійович (My University, 2025)
Упаковка харчових продуктів відіграє важливу роль, для забезпечення якості та безпечності харчових продуктів, і за належних умов придатна подовжити термін придатності продуктів під час зберігання та транспортування, захищаючи їх від фізичних, екологічних, хімічних та мікробних небезпек. Маркована упаковка також виконує функцію інформативної комунікації між виробником і споживачем. В якості пакувальних матеріалів в більшості випадків використовуються полімерні матеріали. Близько 40% полімерних матеріалів використовується для пакування харчових продуктів у різних формах, таких як плівки, чашки, пляшки, листи, лотки, тощо,що спричинює серйозні екологічні ризики. Нанокомпозитні пакувальні матеріали на основі біополімерів є одними з перспективних типів пакування які мають високу механічну, термічну, біорозкладану, хімічну стійкість, антимікробні та газові бар’єрні властивості по відношенню до кисню, вологи, ароматизаторів і ліпідів. У статті представлені результати дослідження впливу різних видів пакування (модифіковане газове середовище, упаковка з поглиначами кисню) на якість філе з червоного м’яса стегна курчат-бройлерів протягом 10 діб зберігання.
Keywords: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; проблемна науково-дослідна лабораторія; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; модифіковане газове середовище; modified gas environment; пакування (м'ясопереробна промисловість); packaging (meat processing industry); поглинач кисню; oxygen absorber