Конкурентоспроможність страхового ринку України в сучасних умовах - Шірінян, Лада Василівна; Шірінян, Арам Сергійович (My University, 2011)
У роботі досліджується конкурентоспроможність страхового ринку України. Запропоновано методологію комплексної оцінки стану конкурентноcпроможності ринку страхових послуг для впровадження ефективної стратегії взаємодії суб’єктів на ринку з метою законодавчого і макроекономічного регулювання. Показано, що конкурентоспроможність страхового ринку можна дослідити за допомогою системи кількісних оцінок і критеріїв. Введено інтегрований показник конкурентоспроможності, визначено його властивості, межі застосування і критерії, яким повинен відповідати стан ринку з оптимальним розподілом страховиків і конкуренцією. Обґрунтовано, що підвищення рівня конкуренції пов’язано із зменшенням бар’єру входження на страховий ринок, контролем якості активів і наявністю як нижньої так і верхньої меж капіталізації. The competitiveness of insurance market of Ukraine is investigated. It is offered the methodology of complex estimation of the state of the market competitiveness of insurance services for the introduction of the effective strategy of interaction at the market and with the purpose of the legislative and macroeconomic regulation. It is shown that the competitiveness of insurance market can be probed by the system of quantitative estimations and criteria. The integral competitiveness index is introduced and his properties, limits of applicability and criteria, which must be satisfied by a market condition with optimal distribution of insurers and competition, are determined. It is argued that the increase of competition level is related to diminishing of insurance market admittance barrier, controlling of quality of assets and presence both lower and up limits of capitalization.
Keywords: страховий ринок; щільність страхування; конкурентоспроможність; insurance market; closeness of insurers; competitiveness; кафедра фінансів