Можливість використання рисової сировини для приготування аглютенових напоїв - Донг, Н. Ф.; Олійник, Світлана Іванівна; Прибильський, Віталій Леонідович (My University, 2016)
Проведено аналіз захворюванності на целіакію та вказано на необхідність організації випуску аглютенових напоїв. Показано актуальність використання зерна рису як безглютенової сировини для виробництва ферментованих напоїв та обґрунтовано можливість використання іншої рослинної сировини, збагаченої біологічно активними речовинами. Удосконалено технологію безалкогольних ферментованих напоїв шляхом використання рису, розширено асортимент напоїв із рослинної сировини. Наведено органолептичні показники рисового ферментованого напою при використанні натуральної рослинної ароматичної сировини, дано його дегустаційну оцінку. The analysis of the disease for celiac disease and the necessity of organizing the production of agglutinin drinks is carried out. The relevance of the use of rice grains as gluten-free raw materials for the production of fermented beverages is shown and the possibility of using other plant material enriched with biologically active substances is substantiated. The technology of non-alcoholic fermented beverages has been improved through the use of rice, the range of drinks from plant raw materials has been expanded. The organoleptic parameters of rice fermented beverage are given with the use of natural plant aromatic raw materials, given its tasting evaluation.
Keywords: целіакія; глютен; рис; дегустаційна оцінка; безалкогольні напої; celiac disease; gluten; rice; tasting grade; soft drinks; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства