Регулярна насадка (Патент на винахід № 32501) - Марценюк, Олександр Степанович (My University, 2000)
Винахід відноситься до регулярних насадок для тепломасообмінних апаратів з плівково-краплинною течією рідини і дозволяє розширити діапазон стійкої роботи насадки і підвищити ефективність тепломасообміну шляхом покращення умов контактування взаємодіючих фаз на нижніх поверхнях пелюсток. Регулярна насадка складається з плоскопаралельних вертикальних листів з виконаними в них поздовжніми зубчастими отворами, які розташовані вертикальними рядами в шаховому порядку в суміжних рядах. Верхні і нижні горизонтальні краї кожного отвору мають виступаючі зубці, розташовані симетрично попарно один навпроти іншого. Вертикальні краї отворів мають посередині по одному виступу. Над отвором розташовані пелюстки. Кожна пелюстка по поздовжній осі має просічки, проміжки між якими вигнуті вниз і утворюють V-подібні зубчасті виступи, зубцям отворів відповідають зубчасті западини пелюсток.
Keywords: регулярна насадка; зубці; тепломасообмін; западини пелюсток; regular packing; teeth; heat and mass transfer; petals’ depressions; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв