Сімахіна, Галина ОлександрівнаКамінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна2021-01-112021-01-112020Сімахіна, Г. О. Методи кріозахисту структур плодів та ягід при заморожуванні / Г. О. Сімахіна, С. В. Камінська // Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності : матеріали ІХ Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції, 10 грудня 2020 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2020. – С. 32-33.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32423На біооб’єкти в процесі заморожування негативний вплив справляють кристали льоду, надмірна дегідрація, гіперконцентрування солей, зміни pH, що призводить до руйнування клітин. Щоб запобігти цьому плоди та ягоди заморожують під захистом різних сполук, названих кріопротекторами, які сприяють модифікації структури рідкої фази і характеру її кристалоутворення./Ice objects are negatively affected by ice crystals, excessive dehydration, hyperconcentration of salts, changes in pH, which leads to cell destruction. To prevent this, fruits and berries are frozen under the protection of various compounds called cryoprotectants, which help to modify the structure of the liquid phase and the nature of its crystal formation.otherзаморожуванняплодиягодикріозахистfruitsberriesfreezingcryoprotectionкафедра технології оздоровчих продуктівМетоди кріозахисту структур плодів та ягід при заморожуванніThesis