Improvement of the external traceability system for confectionery products with carob powder using NFC-tags - Bozhko, Anastasiia; Usatyuk, Svitlana; Sidor, Vasyl; Tyshchenko (Usatiuk), Olena (My University, 2023)
Market operators develop, implement and constantly improve the traceability system, which ensures an appropriate level of food product safety control. The elements of the traceability system are internal and external traceability. The purpose of this work is to improve the elements of the external traceability system for the circulation of confectionery products with carob powder using NFC tags. The production of confectionery products with carob powder is promising, as it allows reducing the amount of sugar in the recipe composition of the product. A block diagram of the traceability system of raw materials and finished products in the production of confectionery products with carob powder is proposed. Presented the introduction of a traceability system in the production of flour confectionery products with carob powder in accordance with the requirements of the GS1. The analysis of modern means of automated identification of food products, such as barcode encoding (1D, 2D), blockchain technologies, RFID, and NFC, has been conducted. Contemporary tools for ensuring traceability through the automation of information recording regarding the identification and traceability of food products at all stages of their production optimize the documentation system on various types of media. 95 Харчові технології NFC information scanning technology allows data exchange between devices at a distance of up to 10 cm. Due to its compact size and low power consumption, this technology is used in small digital mobile devices. Improving traceability using NFC-technology is accessible to all market operators, as it does not require additional equipment and provides convenient access to a significant amount of information about the food product

Оператори ринку розробляють, впроваджують та постійно удосконалюють систему простежуваності, яка забезпечує належний рівень контролю безпечності харчового про- дукту. Елементами системи простежуваності є внутрішня та зовнішня простежуваність. Мета даної роботи полягає в удосконаленні елементів зовнішньої системи просте- жуваності обігу кондитерських виробів з порошком керобу із застосуванням NFC-тегів. Виробництво кондитерських виробів з використання порошку керобу є перспективним, оскільки дозволяє зменшити кількість цукру у рецептурному складі виробу. Запропоновано блок-схему системи простежуваності сировини та готової продукції у виробництві кон- дитерських виробів з використанням порошку керобу. Представлено впровадження системи простежуваності у виробництві борошняних кондитерських виробів з використанням порошку керобу згідно вимог Глобального стан- дарту простежуваності GS1. Проаналізовано сучасні засоби автоматизованої ідентифікації харчових продуктів, такі як штрихове кодування (одномірне, двомірне), технології блокчейн, RFID, NFC. Сучасні засоби забезпечення простежуваності шляхом автоматизації обліку інформації щодо ідентифікації та простежуванності харчового продукту на всіх етапах його вироб- ництва оптимізують систему документування інформації на різних видах носіїв. Технологія сканування інформації NFC дозволяє здійснювати обмін даними між при- строями, що знаходяться на відстані до 10 см. Завдяки компактним розмірам і низькому споживанню енергії дана технологія використовується в невеликих цифрових мобільних пристроях. Удосконалення простежуваності за допомогою NFC-технології є доступним для всіх операторів ринку, оскільки не потребує додаткового обладнання та спиряє зручному доступу до значної кількості інформації про харчовий продукт. Ключові слова: кондитерське виробництво, порошок керобу, безпечність харчових продуктів, система простежуваності, NFC-теги
Keywords: confectionery production; carob powder; food safety; traceability system; NFC-tags; кондитерське виробництво; порошок керобу; безпечність харчових продуктів; система простежуваності; NFC-теги; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра готельно-ресторанної справи