Особливості системного регулювання напруги силовими трансформаторами - Чорний, Юрій Адамович; Шестеренко, Володимир Євгенович (My University, 2024)
Регулювання напруги - метод підвищення ефективності систем електропостачання. Відхилення, коливання напруги є пріоритетним завданням при проектуванні систем електрозабезпечення. Збитки, зумовлені низькою якістю напруги, мають дві складові: електромагнітну та технологічну. Запропоновано спосіб підвищення якості напруги. Це дає змогу виконати стабілізатори напруги будь-якого ступеня точності, засновані на принципі дискретного регулювання перемиканням відпайок трансформатора без розриву струму та спотворення кривої напруги.

Voltage regulation is a method of increasing the efficiency of power supply systems. Voltage deviations and fluctuations are a priority task in the design of power supply systems. Losses caused by low voltage quality have two components: electromagnetic and technological. A method of improving voltage quality is proposed. This makes it possible to perform voltage stabilizers of any degree of accuracy, based on the principle of discrete regulation by switching the transformer's solder joints without current interruption and distortion of the voltage curve.
Keywords: система електропостачання; power supply system; системний підхід; systematic approach; напруга; high-voltage; система керування; control system; ресурс перемикача відпайок трансформатора; resource of the transformer desoldering switch; кафедра електропостачання і енергоменеджменту