Прогнозування довговічності керамічних робочих органів гідродинамічних кавітаційних апаратів - Литвиненко, Олександр Анатолійович; Кавун, Віталій Петрович; Некоз, Олександр Іванович (My University, 2014)
Встановлено, що зміна або втрата експлуатаційних характеристик кавітаційного пристрою, в т.ч. ГКА, відбувається внаслідок зношування його робочих органів. В ГКА найбільш інтенсивному кавітаційному руйнуванню піддається його робоча камера та кавітатор. За загальноприйнятою теорією надійності експлуатація ГКА до відмови, яка є випадковою величиною, визначається на підставі статистичного аналізу експериментальних досліджень. Випадковість механічних характеристик окремих мікрооб'ємів суцільного зразка та особливість його кавітаційного зношування дозволяє спрогнозувати довговічність керамічних робочих органів ГКА з використанням ймовірнісних законів розподілу випадкових величин. Зношування керамічних матеріалів відносять до процесів середньої швидкості, пов'язаних з періодом безвідмовної роботи виробу та приводить до поступової зміни його параметрів. It was established that the change or loss of the performance of cavitation device, including HKA, is due to the deterioration of its working bodies. In HKA most intense cavitation destruction exposed his working chamber and cavitator. According to the conventional theory of reliability of HKA to failure, which is a random variable defined on the basis of statistical analysis of experimental studies. Chance of mechanical characteristics of individual micro solid sample and feature it allows to predict cavitation wear durability of ceramic work of HKA using probabilistic laws of distribution of random variables. Wear of ceramic materials include the processes of the average velocity associated with the period of failure-free operation of the product and lead to a gradual change in its parameters.
Keywords: кавітатор; керамічні матеріали; кавітаційний пристрій; cavitator; ceramic materials; cavitation device; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв