Процес обслуговування як елемент маркетинг-міксу підприємств сфери нематеріального виробництва - Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Стахурська, Світлана Антонівна; Стахурський, Валерій Олександрович (My University, 2016)
У статті досліджена специфіка процесу надання послуги як окремого елементу маркетингового міксу, запропонована структура даного елементу, сформульовані пропозиції щодо його оптимізації, а також подано схематичне відображення процесу обслуговування. The paper explores the specificity of service process as the separate element of marketing-mix, proposes the structure of this element, formulates the propositions of its optimization and also provides the schematic display of service process.
Keywords: послуга; процес обслуговування; процес надання поcлуги; контактний персонал; середовище надання послуги; якість обслуговування; service; service process; process of service delivery; contact personnel; service delivery environment; quality of service; кафедра маркетингу; кафедра економіки праці та менеджменту