Термокомпенсація поздовжнього температурного збільшення довжини проводів ЛЕП напругою 10-35 кВ - Романюк, Володимир Тарасович; Жадоренко, Владислав Олегович; Мащенко, Олег Анатолійович; Шестеренко, Володимир Євгенович (My University, 2018)
В роботі описується принцип виконання компенсації температурного видовження проводів повітряних ліній електропередавання напругою 10-35 кВ. Для цього пропонується використовувати термокомпенсатор спеціальної конструкції на основі сплаву з ефектом пам'яті форми.

This work describes a principle of thermal compensation of 10-35 kV power line wires' sag. For this application it is proposed to use a specially designed thermal compensator based on shape memory alloy.
Keywords: термокомпенсатор; повітряна лінія електропередавання; ефект пам'яті форми; thermal compensator; overhead power line; shape memory effect; кафедра електропостачання і енергоменеджменту