Котинський, Андрій ВалерійовичСалюк, Анатолій ІвановичЧернухіна, Л. О.2013-01-302013-01-302004Котинський, А. В. Йод із спіруліни / А. В. Котинський, А. І. Салюк, Л. О. Чернухіна // Харчова і переробна промисловість. – 2004. – № 2. – С. 20–21.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/5850Розроблено методику вилучення йоду та фікоціаніну з біомаси спіруліни за допомогою водної екстракції. Розроблено технологію одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 0.5-0.56% від АСБ. За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду і кобальту. Процес культивування проводиться в накопичувальному режимі протягом156 годин з фотоперіодом 12 годин на добу у вертикальному трубчастому фотобіореакторі закритого типу. Рівень освітлення 8.5-9 кЛк, температура 35 oC. Після екстрагування одержані водні екстракти, що містять йод та фікоціанін можуть бути використані як харчові добавки. The method of extraction of iodine and phycocyanin percentage of Spirulina biomass by aqueous extraction. The technology of obtaining biomass of Spirulina with iodine to 0.5-0.56% of ASB. With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. The process of culturing is carried out in cumulative mode for 156 hours of photoperiod 12 hours a day in a vertical tubular fotobioreaktori closed. The level of lighting 8.5-9 KLK, temperature 35 oC. After extraction of the aqueous extracts containing iodine and phycocyanin can be used as food additives.йодспірулінабіомасатрубчастий фотобіореакторфікоціанінiodineSpirulina biomasstubular fotobioreaktorphycocyaninкафедра екології та екоменеджментуЙод із спіруліниArticle