Дослідження впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока - Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, М. І. (My University, 2017)
При визначенні якості харчових продуктів важливе місце відводиться органолептичному контролю. Органолептична оцінка це узагальнений результат оцінки продукту (запах, смак, зовнішній вигляд і консистенція), що виконується за допомогою органу відчуття. При обиранні продуктів харчування для людини велику роль відіграють саме органолептичні показники, тобто, всі аспекти прийнятності і привабливості їжі. Тому велику увагу в роботі присвячено органолептичним властивостям. В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені дослідження з метою вивчення дії впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока. При проведені досліджень використовувалася експериментальна установка, розроблена фахівцями НТУ «Харківський Політехнічний Інститут». Для органолептичної оцінки незбираного молока використовували пастеризоване коров’яче молоко (контроль) та незбиране молоко, оброблене при 30 кВ/см3 протягом 27 с імпульсам електромагнітних полів (ІЕП). Також для експерименту було сформовано дослідницьку групу із 7 дегустаторів, яка за допомогою сенсорного аналізу встановлювала переваги або недоліки обробленого молока з огляду на органолептичні показники. Критеріями дослідження було обрано: смак, запах, консистенція, зовнішній вигляд. При дослідженнях встановлено, що обробка електромагнітними імпульсами з напругою 30 кВ/см3 протягом 27 с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається подовження терміну зберігання обробленого молока порівняно з контролем. Доведено можливість здійснення теплового оброблення незбираного молока за рахунок нетеплових ефектів, що виникають за імпульсної дії електричних полів. Відкрито перспективи використання вітчизняних ІЕП-установок при первинному обробленні незбираного молока з метою подовження терміну зберігання та покращення органолептичних показників.
Keywords: імпульсні електромагнітні поля; незбиране молоко; органолептичні показники; pulsed electromagnetic fields; whole milk; organoleptic properties; кафедра технології молока і молочних продуктів