Зміна мембранного потенціалу мітохондрій гладенького м’яза матки під впливом іонів Mg та Са - Наумова (Кандаурова), Наталія Вадимівна; Бабіч, Лідія Григорівна; Шликов, С. Г. (My University, 2009)
Методом проточної цитометрії та потенціалчутливого флуоресцентного зонда TMRM досліджено вплив двовалентних катіонів Mg та Са на мембранний потенціал ізольованих мітохондрій міометрія. Встановлено, що додавання до середовища інкубації Mg2+ у концентрації 7 мМ індукує гіперполяризацію мітохондріальної мембрани. За початкової присутності протонофору СССР 1 мкМ, як фактора дисипації протонного градієнта, такого ефекту Mg2+ не спостерігається. Поряд з тим показано, що додавання 100 мкМ Са2+ призводить до деполяризації мембрани мітохондрій. Індукована іонами Са деполяризація мітохондрій сягає такого самого рівня, що і після додавання азиду натрію NaN3 (10 мМ) – інгібітора цитохромоксидази мітохондрій. Присутність у середовищі інкубації 7 мМ Mg2+ не запобігає деполяризувальному впливу іонів Са.
Keywords: проточна цитометрія; проточная цитометрия; flow cytometry; ізольовані мітохондрії; мембранний потенціал мітохондрій; изолированные митохондрии; мембранный потенциал митохондрий; isolated mitochondria; mitochondrial membrane potential