Деякі закономірності синтезу поверхнево-активних речовин за умов культивування Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 на суміші ростових субстратів - Шулякова, Марія Олександрівна; Пирог, Тетяна Павлівна; Шевчук, Тетяна Андріївна (My University, 2012)
Досліджено можливість використання суміші ростових субстратів (гексадекан, гліцерин, етанол) для інтенсифікації синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017. Показано, що за умов росту даного штаму на суміші енергетично надлишкового (гексадекан) і енергетично дефіцитних (етанол, гліцерин) субстратів показники синтезу ПАР були у 1,5-2 рази вищими, ніж на відповідних моносубстратах. Встановлено залежність синтезу ПАР R. erythropolis ІМВ Ас-5017 від способу підготовки інокуляту і концентрації моносубстратів у суміші. Одержані дані є основою для розробки технології отримання ПАР, культивуванням R. erythropolis ІМВ Ас-5017 на суміші енергетично нерівноцінних ростових субстратів. It was investigated the possibility of using a mixture of growth substrates (hexadecane, glycerol, ethanol) to intensify the synthesis of surface-active substances (SAS) of Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017. It was shown that under conditions of growth of this particular strain on a mixture of energy excess (hexadecane) and energy deficient (ethanol, glycerol) substrates SAS synthesis rates increased in 1,5-2 fold as compared with bacteria’s growth on the corresponding monosubstrates. It was ascertained the dependence of SAS synthesis of R. erythropolis IMB Ac-5017 on the method of inoculum preparation and concentration of monosubstrates in the mixture. The data obtained are the basis for the development of technology of production of the SAS by cultivation of strain IMB Ac-5017 on a mixture of energy unequal growth substrates.
Keywords: змішаний субстрат; поверхнево-активні речовини; mixed substrates; biosurfactants; кафедра біотехнології і мікробіології