Розроблення технології високозцукреної патоки із пшениці - Башта (Шеремет), Алла Олексіївна (My University, 2007)
Робота присвячена розробленню технології високозцукреної патоки із нетрадиційної сировини – фуражного зерна пшениці. В дисертаційній роботі представлено теоретичні і експериментальні результати щодо закономірностей підготовки та гідролізу крохмалю безпосередньо із пшениці, отримання якісних гідролізатів та готового продукту. Розроблено способи очищення гідролізату від завислих та розчинних домішок. Обґрунтовано ефективність сумісної дії іллінського бентоніту та аніонного флокулянта Магнафлок LT 27 для попереднього очищення крохмальних гідролізатів від речовин жиро-білкового комплексу, додаткового знебарвлення та значного прискорення швидкості фільтрування. Запропоновано комбінований спосіб очищення гідролізату після зцукрювання за допомогою активного вугілля та природного сорбенту палигорскіту. Встановлено та пояснено явище ізоелектричного фокусуючого розділення гідролізату з виділенням молекулярних фракцій вуглеводів, білка та жиру. Розроблено технологію високозцукреної патоки із пшениці (фуражного зерна), обґрунтовано економічну ефективність від її впровадження. The dissertation is presented to acquire a scientific degree of candidate of thechnical science in the speciality 05.18.05 – Technology of sugary substances. –National University of Food Technologies, Kiev, 2007. Work is devoted to development of technology of highsaccharified treacle from untraditional raw material - feed-stuff corn of wheat. In dissertation work theoretical and experimental results are represented in relation to conformities to the law of preparation and hydrolysis of starch directly from a wheat, receipt of high-quality hydrolysates without admixtures and prepared product. The methods of cleaning of hydrolysates are developed from hanging and soluble admixtures up. Substantiation efficiency of compatible action of illinsky bentoite and anionic flocculant Magnofloc LT 27 for the previous cleaning of starched hydrolysates from a wheat from the matters of fatty-protein complex, additional discolouring and considerable acceleration of speed of filtration. The combined method of cleaning of hydrolysates is offered after saccharification by an active coal and natural sorbent of paligorskit. It is set and accounted for the phenomenon of isoelectric focusing division of hydrolysates with the selection of molecular factions of carbohydrates, albumen and fat. Technology of highsaccharified treacle is developed from a wheat (feed-stuff corn), substantiation economic efficiency from its introduction.
Keywords: ферментативне розріджування; гідролізат пшениці; механічне фільтрування; флокулянт; адсорбційне очищення; високозцукрена патока; enzymatic liquefaction of starch; hydrolysis of wheats; mechanical filtration; flocculant; adsorption cleaning; highsaccharified treacle; кафедра технології оздоровчих продуктів