Запорожець, Юлія ВладиславівнаБурлака, Тетяна Василівна2022-02-122022-02-122021Запорожець, Ю. В. Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини / Ю. В. Запорожець, Т. В. Бурлака // SWorldJournal. – 2021. – Вип. 8, Т. 1. – С. 128–135.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/37093Хмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.otherхмільгранулигіркі речовиниекстрагуванняекстрагентекстрактhopsgranulesbitter substancesextractionextractantкафедра процесів і апаратів харчових виробництвДослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировиниArticle