Антимікробна активність поверхнево-активних речовин, синтезованих A. Calcoaceticus IМВ В-7241, R. Erythropolis IМВ AC-5017 і N. Vaccinii IМВ В-7405 на промислових відходах - Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Сидор, І.; Палійчук, Олеся Ігорівна; Петренко, Н. В. (My University, 2017)
У статті досліджено антимікробну активність поверхнево-активних речовин (ПАР), синтезованих Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241, Rho- dococcus erythropolis ІМВ Ac-5017 і Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій соняшниковій олії й технічному гліцерині (відходи виробництва біодизелю). Встановлено, що заміна у середовищі вирощування N. vaccinii ІМВ В-7405 очищеного гліцерину на технічний (2%), а також рафінованої олії на відпрацьовану після смаження картоплі фрі (2%) не супроводжувалася суттєвим зниженням антимікробної активності синтезованих ПАР. Мінімальні інгібуючі концентрації (МІК) щодо деяких бактерій і дріжджів ПАР, синтезованих A. calcoaceticus ІМВ В-7241 на відходах виробництва біодизелю, були у 2—8 разів вищими, ніж МІК ПАР, одержаних на очищеному субстраті, проте ці показники (МІК 0,96—15,2 мкг/мл) є порівнянними з встановленими для відомих у світі мікробних ПАР. Підвищення до 4—5% концентрації відпрацьованої олії у середовищах культивування N. vaccinii ІМВ В-7405 і A. calcoaceticus ІМВ В-7241 призводило до синтезу ПАР з невисокою антимікробною активністю (МІК > 400—1300 мкг/мл), у той час як синтезовані в аналогічних умовах ПАР R. erythropolis ІМВ Ac-5017 проявляли достатньо високу антимікробну активність (МІК щодо Escherichia coli ІЕМ-1 15-80 мкг/мл). Проаналізовано можливість використання у природоохоронних поверхнево-активних речовин з низькою антимікробною активністю, які не спричинятимуть негативного впливу на природні мікро- організми-деструктори. In the article the antimicrobial activity of surfactants synthesized by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241, Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017 and Nocardia vaccinii IMV B-7405 on fried sunflower oil and technical glycerol (waste of biodiesel production) was studied. It was established that replacement of purified glycerol for technical one (2%) in the medium of N. vaccinii IMV B-7405 cultivation as well as the replacement of refined oil for waste oil after frying potatoes (2%) was not accompanied by the significant decrease of antimicrobial activity of the synthesized surfactants. The minimum inhibitory concentrations (MIC) against some bacteria and yeast surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 on waste of biodiesel production were 2—8 times higher than MIC surfactants obtained on the purified substrate, however these values (MIC 0.96—15.2 gg/ml) are comparable with those established for the world-known microbial surfactants. An increase in the concentration of fried oil to 4—5% in cultivation media of N. vaccinii IMV B-7405 and A. calcoaceticus IMV B-7241 resulted in the synthesis of surfactants with low antimicrobial activity (MIC> 400—1300 gg/ml), while the surfactants synthesized by R. erythropolis IMV Ac-5017 under similar conditions exhibited a sufficiently high antimicrobial activity (MIC against Escherichia coli IEM-1 15—80 gg/ml). The possibility of using environmentally-friendly surface-active substances with low antimicrobial activity, which will not cause negative influence on natural microorganisms-destructors, is discussed.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; поверхнево-активні речовини; відходи виробництва біодизелю; відпрацьована олія; surfactants; biodiesel production waste; fried oil