Green-by-design: using digital twins for lifecycle sustainability in industry 5.0 - Yakymenko, Serhii; Zhukov, Denys (My University, 2025)
Digital twins—virtual replicas of physical assets, systems, or processes—are emerging as critical tools for sustainable industrial transformation. Integrating real-time data, simulation, and predictive analytics, they enable optimized resource use, innovative process design, and environmental impact reduction. In alignment with the European Union’s Industry 5.0 vision, digital twins foster human-centric, resilient, and sustainable production systems. Цифрові двійники — віртуальні копії фізичних об’єктів, систем або процесів — стають ключовими інструментами для сталого промислового перетворення. Інтегруючи дані в реальному часі, моделювання та прогностичну аналітику, вони забезпечують оптимізоване використання ресурсів, інноваційне проєктування процесів і зменшення впливу на довкілля. Відповідно до бачення Європейського Союзу «Індустрія 5.0», цифрові двійники сприяють розвитку людиноцентричних, стійких і сталих виробничих систем.
Keywords: sustainable development; industry 5.0; цифрові двійники; сталий розвиток; індустрія 5.0; індустрія 5.0; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв