Ніколаєнко, Світлана Миколаївна2023-04-262023-04-262021Ніколаєнко, С. М. Тенденції створення та функціонування молокопереробного кластеру Київської області / С. М. Ніколаєнко // Slovak international scientific journal. - № 53. - 2021. - V. 2. - С. 18-22.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/40401В статті автором визначені основні напрямки щодо розвитку та оптимізації виробничих процесів через необхідність виникнення різноманітних форм об’єднань, що сприятиме посиленню інтеграційних процесів на різних рівнях економіки. Автором було вивчені спроможність галузей та регіонів до створення кластерного об’єднання. Для визначення загальної тенденції розвитку молочної промисловості в цілому та окремих підприємств цієї галузі було застосовано метод експертної оцінки для виявлення факторів їх розвитку. Були встановлені сильні та слабкі сторони молокопереробної промисловості, виявлення конкурентні переваги та загрози з боку конкурентів та зовнішнього середовища. In the article, the author identifies the main directions for the development and optimization of production processes due to the need for various forms of associations, which will strengthen integration processes at different levels of the economy. The author studied the ability of industries and regions to create a cluster association. To determine the general trend of development of the dairy industry as a whole and individual enterprises in this industry, the method of expert evaluation was used to identify the factors of their development. The strengths and weaknesses of the dairy industry, identifying competitive advantages and threats from competitors and the environment were identified.otherкластерні об’єднанняSWOT-аналізмолочна промисловістьконкурентні перевагиможливостізагрозиcluster associationsSWOT-analysisdairy industrycompetitive advantagesopportunitiesthreatsкафедра обліку і аудитуТенденції створення та функціонування молокопереробного кластеру Київської областіArticle