Висококонцентровані стоки найдоцільніше очищати метановим бродінням - Малюжко, Олена Володимирівна; Салюк, Анатолій Іванович; Нікітін, Геннадій Олексійович (My University, 2002)
Метанове бродіння доцільно використовувати в технології очистки стічних вод, особливо концентрованих стоків харчової промисловості. До переваг цього методу відносять низьке енергоспоживання процесів анаеробного очищення, високі навантаження (до 10 кг ХСК/м3 добу при 30 С), держання метану як енергоносія (на кілограм ХСК утворюється 0,26-0,34 м3 метану), невелика кількість надлишкового мулу, що дає можливість застосування модулів доочищення. Ступінь очищення при цьому становить 99% до побутових висококонцентрованих стічних вод. Methane fermentation should be used in waste water treatment, especially concentrated waste food. The advantages of this method include low power processes of anaerobic treatment, high pressure (up to 10 kg HSK/m3 day at 30 C), holding methane as an energy (per kg COD formed 0,26-0,34 m3 methane), a small amount of excess sludge that enables application modules purification. The degree of purification in this case is 99% for household highly concentrated wastewater.
Keywords: метанове бродіння; біодеструкція; анаеробна ферментація; рециркуляція; активний мул; methane fermentation; biodegradation; recycling; anaerobic fermentation; activated sludge; кафедра екології та екоменеджменту