Махинько, Валерій МиколайовичДробот, Віра ІванівнаСоколовська, Ірина Олександрівна2017-05-182017-05-182017Формула еталонного білка: етапи розроблення і сучасні норми / В. М. Махинько, В. І. Дробот, І. О. Соколовська // Наукові праці НУХТ. – 2017. – Том 23. № 2. – С. 208–216.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25340На основі вивчення рекомендацій експертів ФАО/ВООЗ проаналізовано зміни у амінокислотному складі формули еталонного білка протягом 1957-2011 рр. Встановлено, що у сучасній періодичній та навчально-науковій літературі дуже часто використовують застарілу формулу еталонного білка (1971 р.). Наведено дані щодо рекомендованого вмісту амінокислот у білку для різних вікових груп споживачів. Пропонується використовувати формулу еталонного білка, рекомендовану експертами ФАО у 2011 р. (за наявності інформації про біологічно доступну кількість амінокислот), або формулу ФАО/ВООЗ/УООН 2002 р. (з обов’язковим врахуванням ступеню засвоюваності відповідного білка). On the basis of the FAO/WHO experts’ recommendations the changes in the amino acid composition of the reference protein formula for 1957-2011 years were analyzed. It was found that in the modern periodic and educational and scientific literature outdated reference protein formula often is used (1971). The data on the recommended content of amino acids in the protein for the different age’s groups of consumers are presented. It is proposed to use the reference protein formula recommended by FAO experts in 2011 (when there is information on the bioavailability of the amount of amino acids), or formula recommended FAO/WHO/UNU 2002 (with the obligatory account of corresponding protein digestibility).uk-UKамінокислотиеталонний білокскорбіологічна цінністьФАОamino acidsreference proteinscorebiological valueFAOкафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробівФормула еталонного білка: етапи розроблення і сучасні нормиArticle