The sustainable consumption of food products as a component of modern environmental security - Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Bila, Anastasiia (My University, 2026)
The food system of the modern world faces difficult and large-scale challenges, among which the issue of sustainable consumption and reduction of food waste occupies a special place. The growth of the world population, climate change and high levels of consumer activity are putting natural resources and the environment at risk. This paper examines the use of sustainable practices in the agricultural sector, the food industry, logistics, retail trade and the catering sector to encourage more efficient use of resources at all stages of food production, transport and consumption. The main approaches to sustainable food consumption include expanding composting practices, using food waste for biogas production, increasing the efficiency of processing food waste in agriculture and expanding food redistribution initiatives through charities and food banks, changing consumer behavior and raising their awareness of proper food storage, using food waste and conscious consumption, innovative food processing technologies. Продовольча система сучасного світу стикається зі складними та масштабними викликами, серед яких особливе місце займає проблема сталого споживання та скорочення харчових відходів. Зростання чисельності населення світу, зміни клімату та високий рівень споживчої активності створюють значне навантаження на природні ресурси й довкілля. У роботі розглянуто впровадження сталих практик у сільському господарстві, харчовій промисловості, логістиці, роздрібній торгівлі та сфері громадського харчування з метою забезпечення більш ефективного використання ресурсів на всіх етапах виробництва, транспортування та споживання харчових продуктів. До основних підходів сталого споживання харчових продуктів належать розширення практик компостування, використання харчових відходів для виробництва біогазу, підвищення ефективності перероблення харчових відходів у сільському господарстві, розвиток ініціатив із перерозподілу продуктів харчування через благодійні організації та банки їжі, зміна поведінки споживачів і підвищення їхньої обізнаності щодо належного зберігання продуктів, раціонального використання харчових відходів і свідомого споживання, а також упровадження інноваційних технологій перероблення харчової сировини.
Keywords: кафедра експертизи харчових продуктів; харчові відходи; продовольчі втрати; безвідходне виробництво; food waste; food losses; zero-waste production; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції