Застосування сапоніта в процесі очищення стічних вод молокопереробних підприємств - Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна (My University, 2018)
Іммобілізація різноманітних організмів водного середовища є необхідною умовою надійного, глибокого та ефективного біологічного очищення стічної води. В якості іммобілізуючого агенту був обраний сапоніт, який вважається ефективним та поширеним в промисловості адсорбентом, а крім того ще й достатньо недорогим. Для рівномірного розташування в товщі реакційного середовища, носій був подрібнений до фракції, наближеної за своїми розмірами до пластівців активного мулу, адже перемішування муловодяної суміші здійснювалось дрібнодисперсними бульбашками кисню повітря, і великі розміри іммобілізованої мікрофлори призводили до зависі каталізуючого агенту на дні споруди.
Keywords: стічні води; активний мул; іммобілізація; сапоніт; очищення; сточные воды; активный ил; иммобилизация; сапонит; очистки; sewage; active sludge; immobilization; saponite; purification; кафедра екології та екоменеджменту