Tkach, VolodymyrPaiva Martins, José Inácio F.Romanova, ZorianaPaientko, ViktoriaOliveira, Sílvio C.Garcia, JaremSkrypska, OlhaIvanushko, YanaYagodynets, Petro2024-10-282024-10-282023The theoretical description for aesculetin and quercetin cathodic electrochemical determination in wines / V. Tkach, J. I. F. da Paiva Martins, Z. Romanova, V Paientko, Sílvio C. de Oliveira, J. Garcia, O. Skrypska, Y. Ivanushko, P. Yagodynets // Medical sciences forum. – 2023. – Vol. 23, Issue 4.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45149In this work, the possibility of cathodical electroanalytical determination of aesculetin and quercetin, the most representative polyphenolic coumarin and flavonoid, is theoretically described. The cathodic reaction is given by the electrochemical reduction of 2- and 4-pyrone rings simultaneously on a vanadium(III) oxyhydroxide-modified electrode at a pH correspondent to wine (3 < pH _ 7). Analysis of the mathematical model, corresponding to the reaction mechanism, lets us conclude that, although the oscillatory behavior remains highly probable, the cathodic electroanalytical process, based on VO(OH)-assisted reaction, may be even more efficient than anodic oxidation of the polyphenolic compounds in the same conditions.У роботі розглянуто можливість катодного електроаналітичного визначення ескулетину і кверцетину, найбільш репрезентативний поліфенольний кумарин і флавоноїд, теоретично описаний. Катодна реакція зумовлена електрохімічним відновленням 2- та 4-піронових кілець одночасно на електроді, модифікованому оксигідроксидом ванадію (III) при рН, відповідному вину (3 < pH 7). Аналіз математичної моделі, що відповідає механізму реакції, дозволяє зробити висновок, що, хоча коливальна поведінка залишається дуже ймовірною, катодний електроаналітичний процес, заснований на реакції з підтримкою VO(OH), може бути навіть більш ефективним, ніж анодне окислення поліфенольних сполук в тих же умовах.enкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваaesculetinquercetinwinepolyphenolic compoundselectrochemical sensorsvanadium(III) oxyhydroxidestable steady-stateескулетинкверцетинвинополіфенольні сполукиелектрохімічні датчикиванадій(ІІІ) оксигідроксидстабільний стаціонарний станThe theoretical description for aesculetin and quercetin cathodic electrochemical determination in winesArticlehttps://orcid.org/0000-0003-3974-5758