Pavlyuk, RaisaPogarskaya, ViktoriyaBessarab, AlexanderBorisova, AlinaBalabay, Ekaterina2017-09-112017-09-112015Cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambour / R. Pavlyuk, V. Pogarskaya, A. Bessarab, A. Borysova, K. Balabai // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. наук. пр. / відпов. ред. О.І. Черевко. – Харків : ХДУХТ, 2015. - Вип. 2(22) - С. 17-28.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25856The cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from artichoke wafers is proposed and developed, which differs from the traditional use of cryogenic "shock" freezing, low-temperature mechanical grinding and sublimation drying, which allows more complete removal of biologically active substances from the state bound to nanocomplexes into free and to destroy a significant part Polysaccharide inulin to individual monomers - fructose.uk-UKкріогенне заморожуваннясублімаційне сушінняінулінCryogenic freezingSublimation dryingInulinкриогенное замораживаниесублимационная сушкаинулинкафедра технології консервуванняCryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambourArticle